Vinotéka alebo chladnička? Naučte sa správne skladovať víno
Víno a jeho láskavá príprava pomútia hlavu nejednému milovníkovi tohto moku. Tmavé vlhké pivnice so sudmi sú notoricky známe. Ako však skladovať víno v obmedzených podmienkach? Prečo si nezaslúži ležať vedľa zaváranín?

Víno a jeho láskavá príprava pomútia hlavu nejednému milovníkovi tohto moku. Tmavé vlhké pivnice so sudmi sú notoricky známe. Ako však skladovať víno v obmedzených podmienkach? Prečo si nezaslúži ležať vedľa zaváranín?

Príprava vína je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje hlboké znalosti v závislosti od odrody a kvalitného podkladu. Víno má mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia spôsobmi skladovania. Milovníci sa však zhodujú: obyčajná chladnička nedokáže reflektovať nároky uskladnenia jednotlivých druhov vína.

Víno treba rozmaznávať

Víno si na dobré uskladnenie potrpí. Prvým a základným predpokladom dobrého skladovania je jeho poloha. Fľaša by mala vždy ležať presne tak, ako v kvalitných vinárňach. Korok by mal byť za každých okolností v kontakte s tekutinou, aby bol vlhký.

Takto zamedzíte jeho vysušeniu alebo možnému narušeniu, ktoré by mohlo viesť k znehodnoteniu vína. Tento stav dosiahnete jedine s vinotékou.

Podmienky na skladovanie sa rôznia

Pri bielom víne odborníci odporúčajú skladovať fľaše pri teplote 9 až 12 °C, pri červenom 14 až 16 °C. Ak plánujete uchovávať viacero druhov vín, samozrejmosťou by pre vás mal byť spotrebič s minimálne dvomi teplotnými zónami.

Pre skutočných znalcov vína sú k dispozícii aj trojzónové vinotéky. V prípade chladničky je teplota nestála v dôsledku neustáleho otvárania a zatvárania.

Vstavaná alebo voľne stojaca vinotéka?

Tento bod rozhodovania patrí do kategórie osobného vkusu. V prípade gastroprevádzok sa však nepredpokladá, že ich interiér je prispôsobený vstavaným vinotékam. Voľne stojace spotrebiče svoju úlohu zastanú viac než obstojne.

Pri výbere si preto dajte pozor na hlučnosť a energetickú spotrebu. Neinštalujte ju v blízkosti umývačky riadu alebo práčky, pretože vínu neprospievajú otrasy.

Vinotéky kráčajú s dobou

Pred kúpou vinotéky si treba ujasniť, aké víno a v akom počte potrebujete skladovať. Až potom sa môžete pustiť do detailov. Tie najkvalitnejšie modely neprepúšťajú UV žiarenie, ktoré víno znehodnocuje. Tiež obsahujú uhlíkový filter pre odstránenie pachov, ktoré by mohli preniknúť cez korok.

Ak vás nadchla možnosť skladovať a prezentovať víno spôsobom, ako si skutočne zaslúži, nazrite do našej ponuky.

Pridajte príprave jedál nový rozmer: vyskúšajte metódu sous-vide
V jedálnych lístkoch slovenských reštaurácií čoraz častejšie nachádzame zložito znejúci pojem sous-vide. Ide o obľúbenú metódu prípravy, ktorá vašim pokrmom prinesie znamenitú chuť. To však nie je zďaleka všetko. Zistite, prečo ju musíte vyskúšať aj vy.