Zariaďujete reštauračnú kuchyňu? Nezabudnite na vhodný pracovný stôl
Srdcom každej profesionálnej kuchyne je pracovný stôl. Práve na ňom sa totiž pripravujú všetky pokrmy. Aké možnosti ponúka súčasný trh a čo by mu nemalo chýbať?

Pracovný priestor je srdcom každej reštauračnej kuchyne. Práve na ňom sa pripravujú všetky pokrmy. Od správneho výberu a umiestnenia pracovných stolov sa odvíja nielen rýchlosť prípravy jedla, ale aj pohodlie personálu pri práci.

Priemyselné elektrické krájače uľahčia život celej kuchyni a všetkým, ktorí v nej pracujú. Sú praktickým riešením najmä pre prevádzky, ktoré pravidelne pripravujú zeleninové prílohy a šaláty. Pri väčšom množstve objednávok sú takmer nevyhnutnosťou.

Pri zariaďovaní profesionálnej kuchyne treba zohľadniť vaše finančné možnosti, predpokladané množstvo pripravovaných jedál, špecifickosť jedálneho lístka a požiadavky hygieny. Nech zariaďujete akúkoľvek kuchyňu – malú či veľkú, určite budete potrebovať minimálne jeden či dva pracovné stolíky. Aký by mal byť a čo si treba všímať, sa dozviete v článku.

Prečo celonerezový stolík?

Stôl musí byť bezpodmienečne vyrobený z nehrdzavejúcej ocele. Výnimkou sú len stoly s drevenou pracovnou doskou, ktoré sa využívajú v prevádzkach, kde pripravujú vlastné pečivo.

Dôvod je jednoduchý, hygienické požiadavky jednoznačne uprednostňujú nerezový nábytok. Niekedy sa vyrábajú stolíky, ktoré majú spodné časti, prípadne poličky alebo nohy vyrobené z pozinkovaných materiálov. Hoci takéto riešenie môže byť na prvý pohľad lacnejšie, z dlhodobého hľadiska sa oplatí investovať do celonerezu.

Aké druhy pracovných stolíkov existujú?

Pracovné stolíky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Môžu byť vybavené odkladacími plochami, skrinkami, môžu byť nižšie, vyššie, dlhé aj krátke.

Výber vhodného stolíka záleží najmä na jeho umiestnení, type pripravovaných jedál a potrebe skladovacieho priestoru. Môže byť vybavený jednou alebo viacerými policami, policou s dierkami, dierou na odpad alebo uzatvorenými skrinkami.

Police áno, či nie?

To, či uprednostníte police alebo necháte priestor pod stolíkom voľný, záleží výhradne na vašich konkrétnych potrebách. Pod stolík bez poličky môžete umiestniť väčšie nádoby, prípadne kôš na odpad na kolieskach. Naopak, ak sa rozhodnete pre police, získate priestor na odkladanie potravín alebo potrebného kuchynského zariadenia.

Uzatvorené skrinky na hrnce

Pracovný stolík môže okrem funkcie pracovnej plochy plniť aj úlohu skrinky. V takomto prípade je stolík vybavený špeciálnymi posuvnými dverami, za ktoré môžete uskladniť menšie spotrebiče, riad alebo hrnce. Jednoducho všetko, na čo sa nesmie dostať mastnota, kvapky vody ani prach.

Všetko po ruke v šuplíkoch

V neposlednom rade je možné, že si zadovážite viac ako jeden stolík, možno niekoľko rôznych. V tomto prípade by nemal chýbať jeden so šuplíkmi. Zvyčajne ide o pracovný stôl, na ktorom sa bude často krájať. Aby šla práca kuchárovi od ruky, do šuplíkov umiestnite nože, dosky, jednoducho všetko to, čo potrebuje mať neustále pri sebe.

Zariaďovanie kuchyne nie je jednoduché. Ide o investíciu na dlhé roky, a preto je v mnohých prípadoch lepšie siahnuť po službách odborníkov na reštauračné zariadenie.

Ak máte záujem o kvalitný dispozičný návrh na mieru, radi vám s ním pomôžeme. Na základe navrhnutého riešenia vám pripravíme cenovú kalkuláciu aj kompletnú 3D vizualizáciu kuchyne.

Leto je za rohom: pripravujte šaláty efektívne s elektrickým krájačom
Šaláty sú žiadaným jedlom a prílohou. Ich obľuba rastie najmä v lete. Častú prípravu si zjednodušíte elektrickým krájačom. Vďaka nemu bude všetka zelenina dokonale a rýchlo nakrájaná a kuchárovi ostane dostatok času na finálne servírovanie.