Zariaďujete profesionálnu kuchyňu? Vyvarujte sa týchto chýb
Kuchyňa je srdcom každého dobrého podniku. Či už ide o malé bistro alebo fine dining reštauráciu, práve ona je základným kameňom úspechu. Samozrejme, netreba zabúdať ani na kreatívneho a skúseného šéfkuchára. Ak mu však vytvoríte profesionálne miesto na prácu, na výsledku si pochutíte nielen vy, ale najmä vaši zákazníci.

Kuchyňa je srdcom každého dobrého podniku. Či už ide o malé bistro alebo fine dining reštauráciu, práve ona je základným kameňom úspechu. Samozrejme, netreba zabúdať ani na kreatívneho a skúseného šéfkuchára. Ak mu však vytvoríte profesionálne miesto na prácu, na výsledku si pochutíte nielen vy, ale najmä vaši zákazníci.

Zariadiť profesionálnu kuchyňu zaberie mnoho času, energie a financií. Pripravili sme pre vás prehľad tých najdôležitejších faktorov, ktoré zmenia kuchyňu na profesionálne zázemie pre expertov spoza hrncov. Na čo nezabudnúť pri jej zariaďovaní, aby všetko fungovalo ako po masle?

Plánujte dopredu

Ako majiteľ reštaurácie máte spolu s kuchárom najlepší prehľad o tom, čo a ako sa bude v kuchyni variť. Spolupracujte a predstavte vašu víziu do najmenšieho detailu spoločnosti, ktorá bude realizovať inštalácie, aby pripravili čo najkvalitnejší dispozičný návrh gastrotechnológie. Nezabudnite ani na dostatočne široký priestor pre zamestnancov. Pri manipulácii s horúcimi nádobami ho budú potrebovať.

Nevhodný výber spotrebičov

Pri zariaďovaní kuchyne musíte vedieť, čo od kuchyne očakávate. Tomu treba prispôsobiť aj nákup spotrebičov. Šikovným riešením môže byť investícia do multifunkčných spotrebičov, ako holdomat, šokový schladzovač alebo konvektomat. Títo pomocníci zvýšia flexibilitu kuchyne a poskytnú nové možnosti v príprave jedál.

Zjednodušte si sanitáciu nerezom

Ak ste ešte nikdy neviedli reštauráciu alebo nezariaďovali profesionálnu kuchyňu, majte na mysli najmä jedno slovo: hygiena. Pod pojmom sanitácia sa skrývajú všetky činnosti, ktoré zabezpečujú plnenie hygienických a protiepidemických požiadaviek, ako napríklad upratovanie, čistenie, dezifenkcia a deratizácia.

Výhodou je v tomto prípade použitie nerezu, ktorý je dnes už akýmsi nepísaným must” materiálom pri zariaďovaní kuchyne. Je nenáročný na údržbu a zároveň veľa vydrží. Odoláva teplu aj hlbokým zárezom noža.

Kvalitná vzduchotechnika a úložný priestor

Odsávanie pachov z kuchyne umožní cítiť sa dobre všetkým vašim zamestnancom. Nezabúdajte ani na zákazníkov. Nekazte im zážitok zo skvelého jedla rôznymi zápachmi z kuchyne. Pokazí im to zbytočne kulinársky zážitok.

Veľmi častou chybou je aj nedostatok úložných priestorov. Ich absencia, ako aj nepremyslené umiestnenie v rámci kuchyne, býva prekážkou pre bezproblémový chod prípravy pokrmov a skladovanie potravín.


Ak potrebujete konzultácie pri zariaďovaní kuchyne do vašej prevádzky, siahnite radšej po radách skúsených odborníkov. Ušetríte si tak kopu starostí a nemálo financií. Neváhajte sa preto obrátiť na nás, radi vám pomôžeme.

Kvalitné produkty a spoľahlivý servis: pomáhame gastronómii rásť
Tajomstvom úspechu gastronomických prevádzok nie sú len chutné jedlá a usmievavá obsluha. Dôležitá je tiež efektívna dispozícia gastrotechnológie a najmä spoľahlivé zariadenia v kuchyni, vďaka ktorým bude vaša prevádzka fungovať ako hodinky. Neviete si pri zariaďovaní rady? Nechajte to nás.