Praktické aj štýlové: spoznajte výhody kuchynských vozíkov
Kuchynské vozíky zjednodušia a urýchlia transport riadu aj nádob plných jedla. V článku vám prezradíme, ktoré z nich patria do každej kuchyne a prečo.

Ponuka kuchynských vozíkov na trhu je široká. Dnes už existujú vozíky takmer na čokoľvek. Zjednodušia a urýchlia transport riadu i ťažkých nádob plných jedla. Viete, ktoré patria aj do vašej kuchyne?

V reštauračnej kuchyni je vždy čo prepravovať a nosiť. Taniere, hrnce, tovar. Raz na stoly, raz do skladu, potom zase naspäť. Nenahraditeľnými pomocníkmi pri takejto práci sú kuchynské vozíky. Vyrábajú sa z nerezu a v rôznych prevedeniach.

Súčasné možnosti využitia kuchynských vozíkov sú naozaj široké. Už zďaleka to nie sú len klasické police na kolieskach. Existujú špeciálne vozíky na mäso, chladiace vozíky alebo vozíky slúžiace ako podstavce ku konvektomatu. Ktoré z nich by nemali chýbať v každej profesionálnej kuchyni?

Vozík na gastronádoby

Medzi základný typ vozíka, ktorý si nájde uplatnenie v najrôznejších prevádzkach je vozík na gastronádoby. Zvyčajne ho zoženiete v prevedení s rôzne nastaviteľnými výškami zásuvov.

Podľa veľkosti prevádzky a potreby prepravovania nádob si môžete vybrať medzi väčšími a menšími vozíkmi. Menšie vozíky na gastronádoby majú až 14 zásuvov, tie väčšie 24.

Obrázok: hore vľavo dopravný vozík s jednou policou, vpravo hore vozík na tácky a príbory polohovateľný, vľavo dole vozík na podnosy polohovateľný, vľavo dole servírovací vozík trojpolicový

Vozík na prepravu riadu a príboru

Ďalším pomocníkom do najrôznejších zariadení od gastronomických prevádzok až po cateringové spoločnosti sú vozíky na riad a príbor. V školských jedálňach alebo väčších zariadeniach, kde sa používajú aj podnosy, oceníte vozík, ktorý odnesie príbor aj tácky.

Vozík môže byť vybavený jednou alebo viacerými policami, tie lepšie vozíky majú police polohovateľné. Väčšina vozíkov sa vyrába z nerezu, ale nájdete aj jednoduchšie prevedenie z kvalitného plastu. Plastové vozíky sú zvyčajne určené na prepravu tanierov. Napriek tomu, že sú plastové, majú vysokú nosnosť a odolnosť. Dokážu prepraviť až 400 kusov tanierov.

Servírovacie a chladiace vozíky pre perfektný servis

Na rýchlu a efektívnu roznášku jedla slúžia servírovacie vozíky. Môžu mať jednu, dve alebo aj tri police, prípadne je jedno podlažie vozíka vybavené vaničkou.

Ak vaše zariadenie poskytuje raňajkový servis alebo cateringové služby, zíde sa vám praktický chladiaci vozík. Zabezpečí požadovanú teplotu jedla aj počas teplejších mesiacov a pôsobí profesionálnejšie ako klasický servírovací vozík.

Aj s mäsom vám pomôže vozík

Do samostatnej kategórie špeciálnych kuchynských vozíkov patrí vozík na prepravu mäsa. V závislosti od množstva prepravovaného mäsa existujú vozíky jednoradové a dvojradové.

Mäso musí byť z hygienických dôvodov prepravované samostatne, navyše z čerstvého mäsa kvapká krv, ktorá vám môže znečistiť podlahu v kuchyni. Preto sú vozíky na mäso vybavené hákmi a pod nimi sa nachádza hlbšia nádoba na odkvapkávanie. Táto nádoba je odnímateľná a ľahko sa čistí.

Dopravné a manipulačné vozíky

Poslednou, ale rovnako užitočnou skupinou kuchynských vozíkov, sú tie dopravné. Na prvý pohľad pripomínajú servírovacie vozíky, ale majú pevnejšiu konštrukciu a vyššiu nosnosť. Najzákladnejšie sú klasické dopravné vozíky s jednou policou, na ktoré môžete naložiť množstvo tovaru, prípadne ťažké nádoby s jedlom.

Pre prípad, že potrebujete vozík so skutočne vysokou nosnosťou, siahnite po manipulačnom vozíku. Poslúži vám aj ako pomocník v sklade a dokáže odniesť až 350 kilogramov.

Zvažujete kúpu niekoľkých vozíkov do vašej prevádzky alebo reštaurácie? Pozrite si našu kompletnú ponuku kvalitných nerezových kuchynských vozíkov. V prípade akýchkoľvek doplnkových otázok ohľadom tovaru, nás neváhajte kontaktovať.

Zariaďujete reštauračnú kuchyňu? Nezabudnite na vhodný pracovný stôl
Srdcom každej profesionálnej kuchyne je pracovný stôl. Práve na ňom sa totiž pripravujú všetky pokrmy. Aké možnosti ponúka súčasný trh a čo by mu nemalo chýbať?