Miešajte drinky ako profík: aké barmanské doplnky Vám nesmú chýbať?
Profesionálny barman potrebuje k práci nielen odmerku aj šejker. Vhod mu prídu aj ostatné barmanské doplnky, vďaka ktorým bude každý nápoj zážitok. Aké by mu nemali chýbať?

Profesionálny barman je takmer umelcom. Dokáže vytvoriť dokonalé drinky, ku ktorým sa budú zákazníci neustále vracať. K perfektnému výsledku patrí aj adekvátne vybavenie. Viete, čo všetko musí mať barman k dispozícii, aby mohol robiť svoju prácu?

Ako každý iný nákup, aj zariadenie baru treba zabezpečovať s rozvahou. Podľa toho, ako často budete podávať miešané nápoje, zvoľte množstvo a rôznorodosť vybavenia. Pri pravidelnom využívaní barmanských doplnkov investujte najmä do kvality.

Čo všetko vlastne barman potrebuje? Na prvý pohľad sa zdá, že si vystačí s ľadom, odmerkou a šejkerom. Ale nie je to tak. Profesionálne doplnky do baru zahŕňajú oveľa širšiu paletu pomôcok.

Šejker

Základný kameň každého baru. Existuje viacero typov šejkerov a každý barman má svoje preferencie. V zásade sa rozlišujú dva typy, „cobbler shaker“ a „boston shaker“. Rozdiel spočíva v tom, že boston je dvojdielny a jeho súčasťou nie je zabudované sitko. Jeho telo sa skladá z kovovej a sklenenej časti, Na druhej strane cobbler má tri diely a je celokovový. Jeho súčasťou je aj sitko.

Barové sitko

Miešané nápoje zo šejkera, ktorý nemá sitko, sa zvyčajne pred podávaním ešte precedia. Na tento účel sa využíva špeciálne nerezové barové sitko. Niektoré sa dajú použiť aj v kombinácii so šejkerom, najmä ak je potrebné oddeliť tekutiny od ľadu.

Vývrtky, otvárače a zátky

Tak, ako v domácnosti, ani barman sa nezaobíde bez klasickej vývrtky na korkové zátky a otvárača na kovové korunkové uzávery a plechovky.

Po otvorení je potrebné nevyužitý alkohol uzavrieť. V prípade sektov a vína pomôže náhradná plastová zátka. Ak budete takýto typ alkoholu skladovať dlhšie, je nutné ho uzatvoriť podtlakovou zátkou.

Okrem zátok sa vrchnáky fliaš nahrádzajú aj takzvanými nalievatkami. Pomocou nich sa alkohol dávkuje presnejšie a rýchlejšie. Môžu byť kovové alebo plastové. Pochopiteľne, kvalitné kovové nalievatka vydržia dlhšie a navyše sa dajú dôkladnejšie očistiť.

Efektívny pomocník: drvič ľadu pozdvihne miešané drinky na nový level
Ľad je neodmysliteľnou súčasťou letných nápojov. Niektoré z nich si však žiadajú zmenu. Skvelým riešením je drť, ktorú vyrobí drvič ľadu. Viete, ako si ho vybrať správne?