Leto je za rohom: pripravujte šaláty efektívne s elektrickým krájačom
Šaláty sú žiadaným jedlom a prílohou. Ich obľuba rastie najmä v lete. Častú prípravu si zjednodušíte elektrickým krájačom. Vďaka nemu bude všetka zelenina dokonale a rýchlo nakrájaná a kuchárovi ostane dostatok času na finálne servírovanie.

Šaláty sú žiadaným jedlom a prílohou. Ich obľuba rastie najmä v lete. Častú prípravu si zjednodušíte elektrickým krájačom. Vďaka nemu bude všetka zelenina dokonale a rýchlo nakrájaná a kuchárovi ostane dostatok času na finálne servírovanie.

Priemyselné elektrické krájače uľahčia život celej kuchyni a všetkým, ktorí v nej pracujú. Sú praktickým riešením najmä pre prevádzky, ktoré pravidelne pripravujú zeleninové prílohy a šaláty. Pri väčšom množstve objednávok sú takmer nevyhnutnosťou.

Ako si vybrať ten správny? Sledujte niekoľko základných parametrov. Dôležitý je najmä výkon, rýchlosť otáčok, veľkosť vstupných otvorov, ale aj dodatočné príslušenstvo.

Výkon motora a rýchlosť krájania

O výkone krájača veľa prezradí maximálna denná kapacita porcií – základné prístroje sú schopné denne v rámci záruky pripraviť okolo 80 jedál, profesionálnejšie už oveľa viac. Krájač s dennou kapacitou 400 porcií plne postačí potrebám bežnej prevádzky.

V prípade, že pripravujete naozaj obrovské množstvá zeleniny a šalátov, investujte do zariadenia, ktoré je tomuto náporu prispôsobené. Krájače pre jedálne a nemocnice majú kapacitu až 3000 porcií.

Ďalším parametrom, ktorý by vás mal zaujímať, je množstvo zeleniny, ktorú dokáže krájač nakrájať za jednu hodinu. Od neho sa odvíja jeho rýchlosť. Čím je toto číslo väčšie, tým vám pôjde práca lepšie od ruky. Bežný, kvalitný krájač do reštauračného zariadenia si poradí s 300 kilogramami zeleniny za hodinu.

Otvory na vkladanie surovín

Z praktického hľadiska zohráva významnú úlohu aj veľkosť vstupných otvorov na zeleninu. Na prípravu šalátov sa hodia krájače, ktoré majú menší aj väčší otvor.

Väčší (priemer okolo 17 cm) zvyčajne disponuje dostatočným priestorom na vloženie celej hlávky kapusty), menší (priemer 5 až 6 cm) býva určený na koreňovú zeleninu a menšie druhy potravín.

Nastaviteľná rýchlosť otáčok

Čo sa týka ovládania krájača, je to pomerne jednoduché. Často má prístroj len tlačidlo štart a stop. Tie lepšie majú možnosť voľby viacerých rýchlostí, zvyčajne dvoch.

Samotná rýchlosť otáčok sa pohybuje v prípade kvalitných krájačov okolo 340 až 380 otáčok za minútu. Dvojrýchlostné krájače sú doplnené o vyššiu rýchlosť, ktorá sa pohybuje okolo 700 otáčok za minútu.

Krájač si poradí aj s čokoládou a orieškami

Dnešné moderné elektrické krájače sú už multifunkčnými zariadeniami. Okrem krájania disponujú aj funkciou sekania orieškov, strúhania syra alebo čokolády. Hravo si poradia aj s prípravou strúhanky a akýmkoľvek ovocím. Vďaka širokému využitiu ich oceníte aj mimo letnej sezóny.

Voliteľné doplnky vo forme kotúčov

Na to, aby ste zeleninu a ovocie nakrájali na rôzne útvary, potrebujete niekoľko kotúčov. Profesionálne krájače sa predávajú bez diskov a dokupujú sa k prístroju podľa individuálnych potrieb. Okrem nadstavcov na krájanie môžete k niektorým modelom pripojiť aj príslušenstvo na prípravu zemiakovej kaše.

Medzi základné kotúče patrí plátkovač, strúhač, krájač rezancov, krájač kociek a krájač hranolčekov. Z každého typu existujú rôzne druhy v závislosti od toho, aké veľké kusy zeleniny chcete nakrájať.

Ako vidíte, profesionálne spotrebiče odľahčia vašu kuchyňu od mnohých úkonov. Výber kvalitných kuchynských krájačov zeleniny nájdete v e-shope Kema, prípadne sa príďte poradiť priamo do našich priestorov v Bratislave na Kopčianskej ulici.

Pozdvihnite vaše burgre na nový level: tajomstvom je mlynček na mäso
Servírujete alebo plánujete podávať hamburgery? Zákazníci sú stále náročnejší a polotovar rýchlo odhalia. Ak sa chcete odlíšiť od bežných fast foodov, investujte do elektrického mlynčeka na mäso. Pri výbere si všímajte nielen rýchlosť a výkon, ale aj možnosti dodatočného príslušenstva.