Chladenie nápojov netreba podceniť: ako si vybrať správnu vitrínu?
Zákazníci si potrpia nielen na kvalitu obsluhy, ale aj podávaných nápojov. Na to, aby boli bezchybné, potrebujete vhodnú chladiacu vitrínu. Čo by ste nemali podceniť pri jej výbere?

Viete, čo si najviac všímajú zákazníci? Kvalitu podávaných nápojov, ale aj vystupovanie obsluhy. V neposlednom rade je to správna teplota podávaného nápoja. Zabezpečíte ju uskladnením v chladiacej vitríne. Pri jej výbere zvážte vhodnú kapacitu i energetickú triedu.

Chladiace vitríny sú takmer nevyhnutným elektrickým zariadením, ktoré sa využíva v takmer každej kuchyni, bare i cukrárni. Zabezpečí, že jedlo ostane čerstvé a nápoje príjemne vychladené.

Aké existujú typy vitrín?

Ak vyberáte vhodnú vitrínu, v prvom rade si odpovedzte otázku, na čo bude určená? Je rozdiel, či budete skladovať nápoje alebo dezerty. Nie je veľmi vhodné a ani profesionálne umiestniť rozdielne produkty do jednej vitríny. Vo všeobecnosti nájdete na trhu:

- chladiace vitríny na dezerty,

- chladiace barové stoly vybavené vitrínami,

- chladiace vitríny na víno alebo (vinotéky),

- a stolové chladiace vitríny.

Klasické chladiace vitríny na dezerty sú zvyčajne presklené. Podľa modelu si môžete vybrať medzi tými, ktoré majú aj podsvietenie, prípadne otočné police.

Čo sa týka barových stolov s chladiacimi vitrínami, na trhu nájdete rôzne veľkosti. Vo všeobecnosti sa najčastejšie využívajú stoly s dvoma až štyrmi vitrínami, ktoré môžu mať presklené alebo plné dvierka.

Stolové chladiace vitríny oceníte pri príprave a predaji rýchleho občerstvenia alebo pri skladovaní hotových bagiet, či chlebíčkoch.

Pozor na spotrebu elektrickej energie

Nech už potrebujete ktorýkoľvek typ chladiacej vitríny, pozerajte sa v prvom rade na spotrebu elektrickej energie. Vitrína je rovnako ako mraziaci box alebo chladnička neustále zapnutá, a preto bude mať jej energetická trieda priamy vplyv na vašu peňaženku.

Vhodné rozmery a kapacita

Hneď za úsporou elektrickej energie nasleduje praktická rovina. Tou sú najmä vhodné rozmery, kapacita, prípadne počet políc. V prípade vinoték máte na výber vitríny, ktoré dokážu vychladiť rôzny počet fliaš. Kapacita zvyšných typov vitrín sa zvyčajne udáva v litroch.

Ďalej si na vitríne všimnite, či má kolieska a je mobilná, prípadne do ktorej strany sa otvárajú dvierka.

Pozor na okolitú teplotu

Keďže ide o prístroj, ktorého úlohou je chladiť, nemá rád nízku, ani príliš vysokú teplotu okolitého prostredia. Na každej vitríne je výrobcom odporúčané teplotné rozpätie, v ktorom môže bez problémov fungovať. Ak je teplota nižšia alebo vyššia, zvyšujú sa nároky na elektrickú energiu a skracuje sa životnosť vitríny.

Ako sa starať o vitrínu?

V prvom rade musíte udržiavať vo vitríne čistotu. Nikdy ju nečistite abrazívnymi prostriedkami, prípadne práškom. Vhodnou alternatívou je jemná mydlová voda. Vitrínu vždy pred zapojením do prúdu, dôkladne vysušte.

Okrem toho nedávajte do nej priveľmi teplé nápoje alebo jedlá, ktoré prudko menia teplotu jej vnútorného prostredia.

Samostatnú pozornosť si vyžadujú filtre a kondenzátor. Príležitostne ich povysávajte vysávačom. Ak ide o skutočne profesionálny spotrebič, kontaktujte predajcu, ktorý vám dokáže poradiť ohľadom bezpečného čistenia a môže vykonať aj celkovú revíziu vitríny.

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom výberu vhodnej vitríny nás neváhajte kontaktovať, prípadne nás navštívte na Kopčianskej ulici v Bratislave. Radi vás privítame a pomôžeme vám s nákupom zariadenia do vašej kuchyne, baru alebo kaviarne.

Miešajte drinky ako profík: aké barmanské doplnky Vám nesmú chýbať?
Profesionálny barman potrebuje k práci nielen odmerku aj šejker. Vhod mu prídu aj ostatné barmanské doplnky, vďaka ktorým bude každý nápoj zážitok. Aké by mu nemali chýbať?