V jedálnych lístkoch slovenských reštaurácií čoraz častejšie nachádzame zložito znejúci pojem sous-vide. Ide o obľúbenú metódu prípravy, ktorá vašim pokrmom prinesie znamenitú chuť. To však nie je zďaleka všetko. Zistite, prečo ju musíte vyskúšať aj vy.
Metóda sous-vide je v podstate varením potravín vo vákuovom obale pri konštantne nízkej teplote. V súčasnosti si bez tejto gastronomickej vychytávky nevie predstaviť fungovanie prevádzky žiadna moderná kuchyňa. Samotný názov pochádza z Mekky klasickej kuchyne, Francúzska. Doslova znamená „vo vákuu.”
Povýšte jedlo na nový level
Postup je jednoduchý. Jedlo sa uzavrie do sáčku bez vzduchu a varí sa pomerne dlho, v závislosti od druhu potraviny. Týmto spôsobom môžete pripraviť ovocie, zeleninu, ryby aj mäso.
Teploty prípravy začínajú pri 55°C (ideálna dosahuje 56°C) a čas varenia trvá aj 72 hodín. Všetko závisí od gramáže a druhu jedla. Vďaka tomu je pokrm uvarený rovnomerne. Zachová si šťavnatosť, vôňu a nestratí vitamíny a minerály.
Pomocník každej gastro prevádzky
Jednotlivé porcie čerstvého jedla si môžete zavákuovať. Priamo do nich môžete pridať soľ a korenie. Táto metóda umožní kuchárom pripraviť pokrm presne podľa ich predstáv.
V čase, keď aj niekoľko celziových stupňov znamená rozdiel medzi dokonale a obstojne pripraveným steakom, je tento pomocník kuchynským nástrojom, ktorý zabezpečí dôležitú konkurencieschopnosť na trhu.
Vesmírna technológia vákuovania
Vákuovacie prístroje spojené so sous-vide vznikli v šesťdesiatych rokoch pre kozmonautov vo vesmíre. Dôvodom boli obmedzené podmienky prípravy jedál v tomto prostredí. Technológia odvtedy prešla nevyhnutným vývojom.
Svoje uplatnene vo vysokej gastronómii však sous-vide našla až v 90. rokoch. Jej popularita odvtedy neustále rástla a v súčasnosti patrí medzi najkomplexnejšie postupy prípravy jedál.
Prečo dať tejto metóde šancu?
Pretože podstatne uľahčí a zefektívni prácu kuchárom a ich pomocníkom. Zároveň s ňou dosiahnete dokonalejšiu textúru pokrmov. Zlepšíte tiež ich chuť a vôňu, a to bez zbytočného využitia tuku. Ak sa obávate, že chuť grilovaného mäsa nenahradí nič na svete, metóda sous-vide má svoje riešenie aj pre tento problém.
Po vákuovom skladovaní a príprave môžete porciu jednoducho ugrilovať. Výsledok bude priam božský. V prípade červeného mäsa (napríklad diviny), si príprava vyžaduje potravinu opiecť na panvici ešte pred samotným vákuovaním.
Vyskúšajte sous-vide varič
V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov. Tieto stolové zariadenia sú energeticky úsporné. Samozrejmosťou je aj nastavenie požadovanej teploty a času varenia. Ak máte akékoľvek otázky k produktom, neváhajte nás kontaktovať.