Nepodceňujte výber chladiaceho zariadenia. Ušetrite prírodu aj energie
Správne skladovanie potravín v reštaurácii je kľúčové pre správny chod prevádzky. Chladiace zariadenie predstavuje v tomto procese základný stavebný kameň úspešného podniku. Viete, aké zariadenie je vhodné práve pre vás? Pomôžu vám energetické štítky.

Správne skladovanie potravín v reštaurácii je kľúčové pre správny chod prevádzky. Chladiace zariadenie predstavuje v tomto procese základný stavebný kameň úspešného podniku. Viete, aké zariadenie je vhodné práve pre vás? Pomôžu vám energetické štítky.

Chladiaci systém udržuje sviežosť potravín určených do pokrmov. Moderné chladiace alebo mraziace zariadenia, akými sú napríklad chladničky, mrazničky, saladety, ale aj vinotéky, dokážu predĺžiť čerstvosť potravín, čo vám pomôže najmä z finančného hľadiska. Pri ich výbere však myslite aj na spotrebovanú energiu, ktorú títo energetickí žrúti pohlcujú.

Čo je to energetický štítok?

Energetické štítky vám umožnia zvoliť si to zariadenie, ktoré bude nielen šetrnejšie k životnému prostrediu, ale aj ekonomicky výhodnejšie pre vaše podnikanie. Štítok poskytuje objektívne informácie o ročnej spotrebe energie.

Môžete sa tak lepšie rozhodnúť a naplánovať si svoje náklady na energiu, netto objemu skrine a tým aj ideálny počet a typ zariadení, a ich prevádzku v podmienkach, pri ktorých chladiace a mraziace skrine garantujú správne skladovanie.

Dajte na energetické štítky

Chladiace skrine majú prevádzkové teploty, ktoré je možné nastaviť od -2°C do +10°C, zatiaľ čo mraziace modely ponúkajú teploty od -24°C do -15°C. Dostať sa na tieto hodnoty vyžaduje určitý objem energie.

Prirátajte k tomu tiež fakt, že pracujú nepretržite 24 hodín sedem dní v týždni. Preto by ste mali dbať na to, aby boli tieto zariadenia čo najviac energeticky úsporné.

Pri spotrebičoch sme zatiaľ zvyknutí na označovanie tzv. energetických tried. Na škále od A+++, A++, A+, A, B, C, D je vždy znázornené, ako energeticky úsporný je daný spotrebič. Toto rozdelenie sa od roku 2019 zmení a nahradí ho škála A-G. Pokiaľ vám to financie dovolia, vždy siahnite po najvyššej úspornej triede. Investícia sa potom zúročí pri vyúčtovaní za energie. Pri chladiacich zariadeniach dokážete ročne ušetriť až 300 EUR za rok.

Ako sa líšia štítky bežných spotrebičov od profesionálnych?

Hlavný rozdiel spočíva v tom, že oba typy sa testujú v diametrálne odlišných podmienkach. U profesionálnych sa testuje reálne použitie v profesionálnej kuchyni s častým otváraním dverí s okolitou teplotou až 40°C. Domáce spotrebiče sa testujú pri používaní v domácnosti, s okolitou teplotou len 25°C a pri zavretých dverách.

Stavte na kvalitu

V súlade s platnými európskymi nariadeniami sa v roku 2019 pozmení škála energetických tried uvádzaných na štítkoch. Nová generácia chladiacich skríň ECOSTORE dokonale vychádza v ústrety vydaným smerniciam. Zároveň predstavuje systém, ktorý spotrebuje menej energie a je šetrnejší k životnému prostrediu, čo v konečnom dôsledku značne obremení váš rozpočet.

Hľadáte umývačku riadu? Pri výbere zohľadnite tieto vlastnosti
Mať v reštaurácii umývačku riadu sa v posledných rokoch stalo akýmsi nepísaným pravidlom. Ide o zdatného pomocníka, ktorý dokáže ušetriť veľa času. Neraz aj jednu pracovnú silu navyše. Viete, čo všetko by mala spĺňať umývačka riadu, aby spoľahlivo pokryla všetky potreby vašej prevádzky?