Mať v reštaurácii umývačku riadu sa v posledných rokoch stalo akýmsi nepísaným pravidlom. Ide o zdatného pomocníka, ktorý dokáže ušetriť veľa času. Neraz aj jednu pracovnú silu navyše. Viete, čo všetko by mala spĺňať umývačka riadu, aby spoľahlivo pokryla všetky potreby vašej prevádzky?
Personál v gastronomických prevádzkach produkuje počas prípravy pokrmov množstvo špinavého riadu, ktoré sa potom pravidelne hromadí v kuchyni. Platiť zamestnanca na jeho umývanie je však neefektívne a neúsporné. Siahnite preto radšej po umývačke riadu. Pozor, klasická teleskopická, resp. podpultová umývačka, ktoré sa využívajú v bežných domácnostiach, stačiť nebudú.
Keď profesionálne, tak veľkokapacitne
Veľkosť je prvým parametrom, na ktorý sa musíte pri výbere vhodnej umývačky riadu zamerať. Pri varení a servírovaní jedál sa nahromadí veľké množstvo špinavého riadu, príborov, skla a najrôznejších pomôcok na varenie.
Tradičná umývačka riadu do domácností jednoducho kapacitne nebude stíhať všetko spoľahlivo očistiť. Vo všeobecnosti preto rozlišujeme dva druhy profesionálnych veľkokapacitných umývačiek riadu.
Tunelové umývačky riadu
Tento druh sa obvykle umiestňuje do zariadení, kde sa vydá viac než tisíc jedál denne. Ich hlavným cieľom je umyť veľké množstvo použitého riadu, príboru a skla čo najkvalitnejšie a za čo najkratší čas.
V princípe sú navrhnuté tak, že kôš naplníte znečisteným riadom a ten sa zasunie do umývacieho tunelu, v ktorom začne proces umývania. Cez jednotlivé fázy oplachovania a prípadného sušenia, kôš opúšťa umývačku po valčekovej dráhe. Na obsluhu tohto druhu umývačky je však zväčša potrebné mať aspoň dvoch zamestnancov.
Tento druh umývačky obsahuje mnoho doplnkov. Okrem klasických dávkovačov oplachových a čistiacich prostriedkov, v ňom často býva nainštalovaný aj zmäkčovač vody. Navyše, umývačku je možné vybaviť extra príslušenstvom, ako tlakovou sprchou, triediacimi policami a košmi podľa vašej preferencie, aby ste dosiahli čo najoptimálnejší výsledok.
Priechodné umývačky riadu
Tento typ umývačky zväčša nájdete v prevádzkach s kapacitou do 500 jedál denne. Plnia sa zo strany do koša, ktorý sa zasunie pod zdvihnutý sklopný kryt a jeho spustenie zaháji proces umývania.
Tak, ako v prípade tunelových umývačiek riadu, je aj tento druh možno doplniť rôznymi veľkosťami a tvarmi košov, zmäkčovačom vody, či dávkovačom na čistiace prostriedky. Umývačky sa vyrabajú buď v celoelektrickom prevedení alebo s plynovým ohrevom vody.
Myslite aj na spotrebu
Pri umývačkách riadu vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím lacnejší variant využijete, tým viac energií spotrebuje. Už pri konfigurácii kuchyne je preto vhodné vyjasniť si svoje finančné možnosti a zrátať potenciálne straty pri plytvaní energiami.