Energetická efektivita v profesionálnych kuchyniach.
Ako ušetriť energie, suroviny, čas a priestor v gastronomických prevádzkach.

Základom každej multifunkčnej kuchyne sú inteligentné varné zariadenia, ktoré vedia nahradiť množstvo bežne používaných varných zariadení v profesionálnych kuchyniach, čím šetria energie, suroviny a zároveň znižujú personálne a priestorové potreby.

Konvektomaty a multifunkčné panvice sú jedinečné zariadenia, ktoré sú svojou efektivitou a úspornosťou v príprave jedla neporovnateľné s tradičnými kuchynskými strojmi.

Najdôležitejšie faktory, ktoré hovoria v prospech kúpy energeticky úsporného zariadenia: 

Multifunkčnosť

Tento faktor hodnotí, ako všestranné je konkrétne zariadenie a na čo všetko može byť využité. Keď sa zariadenie potrebuje dostať na pracovnú teplotu, jeho ohrevné telesá idú na plný výkon. Zohrievanie zariadení znamená nahriatie všetkých komponentov, ktoré sú v styku s teplom, z izbovej na varnú teplotu. Pre dosiahnutie úspor v spotrebe energie je preto extrémne dôležité používať rovnaké zariadenia pre čo najviac druhov prípravy a nenahrievať zariadenia, ktoré sa po príprave špecifickej časti pokrmu nechajú vychladnúť. Multifunkčné zariadenia ako konvektomaty tiež umožňujú prípravu jedál v nasýtenej pare, čo napríklad pri varení zemiakov alebo cestovín predstavuje úsporu tepla, pretože voda je náročná na ohrievanie a pri jej vypustení odchádza teplo do odpadového potrubia. Multifunkčné zariadenia zároveň dovoľujú varenie viacerých druhov jedál súčasne, čo umožňuje využívanie maximálnej kapacity zariadenia. 

Uzatvorená konštrukcia / sálanie tepla do okolia

Výhodou konvektomatov a zatvárateľných multifunkčných panvíc je uzatvorená konštrukcia s kvalitnou tepelnou izoláciou, ktorá udržuje maximum energie vo vnútri zariadenia, čím zvyšuje efektivitu tepelnej prípravy vďaka minimalizácii odpadového tepla. Obmedzenie sálavého tepla predstavuje aj sekundárne úspory, keď sa znižuje potrebná veľkosť  a zaťaženie vzduchotechniky.


Spôsob ohrevu

Elektrická indukcia je v prípade kuchynských zariadení jednou z najefektívnejších foriem generovania tepla. V prípade použitia správneho riadu je až 90% spotrebovanej energie premenenej na teplo prijaté varenými surovinami. V prípade tradičných elektrických systémov sa toto číslo pohybuje na úrovni približne 74%. So spôsobom generovania tepla zároveň úzko súvisí aj množstvo tepla sálaného do okolia (napr. indukcia ohrieva výhradne dno kuchynského riadu, zatiaľ čo plynová stolička veľmi výrazne ohreje aj okolitý priestor). 

Aktívne riadenie spotreby energie

Niektoré moderné varné zariadenia sú vybavené pokročilými systémami tepelného manažmentu, vďaka čomu dokážu identifikovať množstvo vložených surovín, ich stav, zvolený spôsob prípravy, špecifické podmienky počas prípravy (napr. dokážu reagovať na krátkodobý výkyv teploty spôsobený otvorením dvierok), vedia extrémne rýchlo zvýšiť, či znížiť vlhkosť horúceho vzduchu a zároveň sú vybavené meraním spotrebovanej elektrickej energie.

Voňavé a chrumkavé. Vyčarujte s fritézou bezchybné hranolčeky
Hoci je zdravá strava čoraz populárnejšia, do úzadia neupadá ani príprava chutného a kvalitného street foodu. Nezabudnite preto na nákup fritézy. Aké výhody prináša?