Efektívny pomocník: drvič ľadu pozdvihne miešané drinky na nový level
Ľad je neodmysliteľnou súčasťou letných nápojov. Niektoré z nich si však žiadajú zmenu. Skvelým riešením je drť, ktorú vyrobí drvič ľadu. Viete, ako si ho vybrať správne?

Hoci sú ľadové kocky pre mnohých overenou klasikou, občas si podmienky alebo konkrétny miešaný nápoj žiadajú skôr čosi iné – napríklad ľadovú drť. Vyrobíte ju v drviči ľadu za pár minút a pomôže vám aj pri skladovaní mäsa či iných potravín.

Ľadovú drť v podstate tvoria rozmixované kocky ľadu. Na čo sa vlastne využíva? Vysvetlíme vám to jednoducho. Pomôže nám pri tom fyzika. Roztrieštená drť má väčší povrch ako obyčajná ľadová kocka, a tak v praxi dokáže rýchlejšie ochladiť akýkoľvek letný drink či fľašu vína.

Využijete ju najmä pri miešaných drinkoch, ktoré si vyžadujú riedenie vodou. Zvyčajne sú to nápoje so sirupmi alebo výraznejším džúsom. Často sa využíva pri príprave mojita. Navyše je v porovnaní s kockami skladnejšia. Najmä vtedy, ak ju potrebujete niekde vysypať, aby chladila okolité potraviny, prípadne zmrzlinové dezerty.

Drť môžete vyrobiť aj s nejakou príchuťou, a tak sa z nej rýchlo stane osviežujúca pochúťka. Ľadová drť má naozaj všestranné využitie. Najefektívnejším spôsobom, ako ju vyrobiť, je drvič ľadu.

Ako si vybrať drvič ľadu?

Drviče určené do gastro prevádzok sa v súčasnosti štandardne vyrábajú vo výhradne kvalitnom prevedení s nehrdzavejúcimi nožmi. Väčšina prístrojov vám tak poslúži dlhé roky.

Naopak, pri výbere mimoriadne zaváži kapacita zásobníka a maximálne množstvo drte, ktoré vyrobí prístroj za deň. Tie menšie profesionálne drviče ľadu sú schopné vyprodukovať približne 90 kg ľadovej drte denne. Väčší drvič si poradí aj s 500 kilogramami.

Keď ste si už vybrali vhodný prístroj, zamyslite sa aj nad jeho umiestnením. Ide o pomerne hlučný stroj, ktorý vás môže na niektorých miestach rušiť. Najmä v prípade, ak ho budete využívať často.

Chladenie vzduchom alebo vodou?

Prístroj môže byť chladený vzduchom alebo vodou. Drviče, ktoré na odčerpávanie tepla využívajú vzduch, sú o niečo obľúbenejšie, pretože sú menej náročné na spotrebu energie. Menšou nevýhodou je to, že sa vzduch nasáva aj s okolitými nečistotami, najmä, ak je umiestnený v kuchyni.

Vzduchom chladený drvič ľadu postavte na čisté miesto, kde je pomerne stála teplota okolitého prostredia. Pozor na to, aby v jeho blízkosti nebol zdroj tepla, ktorý by mohol ovplyvniť jeho životnosť a výkon.

Na druhej strane sú na trhu vodou chladené drviče, ktoré odvádzajú teplo pomocou vody. Práve tieto sú ideálne, ak nemáte možnosť umiestniť drvič na miesto so stálou teplotou a hrozí jeho prehriate. Drviče tohto typu dokážu efektívne pracovať aj vo väčších teplách bez vplyvu na výkon.

Výhody drviča ľadu v porovnaní s inými riešeniami

Drvič ľad pri trieštení aj chladí. Pri spracovaní sa tak zbytočne netopí ako v prípade drvenia (napríklad v klasickom mixéri). Zároveň je z pochopiteľného dôvodu stavaný na to, aby dokázal spracovať veľké množstvo ľadu, a tak je pri väčšej spotrebe drte, naozaj jediným vhodným riešením.

V prípade, že ste sa rozhodli investovať do profesionálneho prístroja do vašej kaviarne či reštaurácie, môžete si vybrať vhodný model drviča ľadu z našej širokej ponuky.

V prípade, že sa neviete rozhodnúť medzi jednotlivými riešeniami, prípadne uvažujete o vhodnej kapacite pre veľkosť vašej prevádzky, radi vám poradíme.

Leto sa blíži: ako vyrobiť lahodnú a osviežujúcu zmrzlinu?
Osviežujúca zmrzlina neodmysliteľne patrí k letu. Milujú ju deti aj dospelí. Chýbať by preto nemala ani v profesionálnej gastro prevádzke. Ako si vyrobiť chutnú zmrzlinu?