Voňavé a chrumkavé. Vyčarujte s fritézou bezchybné hranolčeky
Hoci je zdravá strava čoraz populárnejšia, do úzadia neupadá ani príprava chutného a kvalitného street foodu. Nezabudnite preto na nákup fritézy. Aké výhody prináša?

Zdravá strava sa v súčasnosti teší čoraz väčšej popularite. Nepovšimnutou však nemôže ostať ani kvalitná fritéza, ktorá dokáže eliminovať prebytok oleja. Uvažujete o jej nákupe do svojej gastroprevádzky? Aké výhody so sebou prináša? Prečo vám nepostačí panvička s olejom?

Nemáte vo svojej profesionálnej kuchyni fritézu? Pýtate sa, či je takáto kúpa rentabilná aj v dobe, keď je zdravá strava alfou a omegou? V čom je jej využitie rozdielne od klasického spôsobu vyprážania? Je niečo na čo si treba dať pri výbere fritézy pozor?

Vyprážanie v dobe modernej

Zrejme žiadnej profesionálnej kuchyni na svete neunikol trend, že je moderné stravovať sa zdravo. Tento fenomén môžeme chápať rôznymi spôsobmi. Pre niekoho je to môže byť obmedzenie zbytočných kalórií, pre iného vegetariánska strava, raw alternatívy, či kuchyňa založená na veľkom množstve živočíšnych bielkovín.

Všetci sa však určite zhodnú na tom, že vyprážané jedlo nie je najzdravšie. Nemusí však znamenať nadmieru prebytočného oleja. Preto niekto šikovný vymyslel fritézu.

Fritéza vs. panvička

Možno sa vám zdá investícia do fritézy zbytočná, no rozhodne to nie je tak. Má totiž niekoľko výhod:

- Kratšia doba prípravy. To oceníte najmä v momente, keď je reštaurácia plná hladných stravníkov. Na panvičke sa jedlo ponára do oleja vždy len z jednej polovice, vo fritéze sa ponorí celé. Rýchlosť je preto zaručená.
- Rovnomerné smaženie. Jedlo sa smaží celé, rovnomerne a dozlatista.
- Vo fritéze je stála teplota, ktorá nekolíše. To je, na rozdiel od klasickej prípravy na panvici, zabezpečené termostatom. Stála teplota má priaznivý vplyv na chuť a kvalitu jedla.
- Vďaka stálej teplote a rýchlej dobe prípravy, je jedlo z fritézy menej nasiaknuté prebytočným tukom.
- Fritézy sú ošetrené proti miešaniu pachov a chutí.

Ako správne vybrať fritézu?

Na začiatok majte na pamäti, že do profesionálnej kuchyne patrí profesionálne vybavenie. Toto isté platí aj pri výbere fritézy. Sú to však detaily, na ktoré by ste si mali dať pozor.

Spôsob údržby

Aby fritéza fungovala správne a jedlo bolo chutné, je potrebné ju pravidelne a dôkladne čistiť. Pri výbere konkrétneho produktu sa zaujímajte aj o spôsob údržby. Dôležitý je prístup k nádržke na olej a jej výpust použitého oleja. Profesionálne zariadenia sú zvyčajne vybavené ventilom.

Výkon

Pri výbere je dôležitý výkon fritézy. Zjednodušene platí, že čím je vyšší, tým lepšie. Olej sa ohrieva rýchlejšie a šetríte tak drahocenný čas.

Studená zóna

Zvoľte zariadenie so studenou zónou. Poznáte ho podľa toho, že vaňa s olejom je do tvaru písmena V. Spodná časť vane sa neprehrieva tak, ako zvyšok. Napadané drobné kúsky jedla sa tak nespália a predlžujú životnosť oleja.

Chrumkavé hranolčeky, rezeň alebo smažená zelenina tu budú ešte veľmi dlho. Je len na vás, akú kvalitu a chuť ponúknete svojim zákazníkom. Nezabudnite že, všetko pre profesionálnu kuchyňu a servis nájdete na našej stránke.

Nie je mikrovlnka ako mikrovlnka: 5 vlastností, ktoré by ste mali zvážiť
Mikrovlnka je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Už dávno však nie je len o zohrievaní jedál. Spotrebiteľovi totiž ponúka množstvo moderných funkcií. Zistite, akých.