Pizza ako z talianskej reštaurácie? Nepodceňte výber správnej pece
Na okraji chrumkavá krusta a v strede tenké vláčne cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku. Upiecť dokonalú pizzu nie je iba záležitosťou skúseného kuchára. Dôležitým prvkom v procese je aj samotná pec. Viete, ako si vybrať tú správnu do vášho podniku?

Na okraji chrumkavá krusta a v strede tenké vláčne cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku. Upiecť dokonalú pizzu nie je iba záležitosťou skúseného kuchára. Dôležitým prvkom v procese je aj samotná pec. Viete, ako si vybrať tú správnu do vášho podniku?

V prípade, že nemáte čas alebo finančné prostriedky pre postavenie vlastnej murovanej pece, siahnite po už zmontovaných modeloch. Takýto výber ocenia najmä majitelia reštaurácií, pohostinstiev alebo prevádzok rýchleho občerstvenia, kde je potrebné pizzu vydávať stovkám zákazníkov denne.

Kam ju treba umiestniť?

Všetko závisí od rozmerov vašej kuchyne. Už dopredu musíte vedieť, ako využijete každý centimeter voľného priestoru. Budú v kuchyni aj iné spotrebiče alebo sa v nej bude piecť výhradne pizza? Po zodpovedaní na túto otázku sa určite rozhodnete, aký typ pece je pre vás najvhodnejší. Na výber ich máte hneď niekoľko.

Aký typ pece hľadáte?

Na trhu nájdete plynové a elektrické pece aj pece na drevo. Je všeobecne známe, že pečenie na prírodnom ohni dodá jedlu neodolateľnú arómu. Ak plánujete vydať vyše stovky pízz denne, nejde o ideálnu voľbu.

Dôvodom je nutnosť pizzu neustále pozorovať a otáčať, aby nezhorela na otvorenom ohni. Pri elektrickej peci je ohrev rozmiestnený rovnomerne, takže sa môžete nerušene venovať iným činnostiam.

Ak už teraz viete, že budete pizzu aj rozvážať, vyberte si priebežnú pec. Za hodinu dokáže upiecť až 50 pizz s priemerom 30 cm. Zároveň svojou energetickou úspornosťou šetrí vaše náklady (iba 8,3 kW za hodinu).

Na bezpečnosť zas dohliadne systém chladenia vonkajších častí, vďaka ktorému sa nepopálite o rozhorúčený kov pece a jednoduchšie ho udržíte čistý.

Bojujete s nedostatkom miesta?

Riešením pre vás môže byť menší variant. Či už sa rozhodnete pre jednopodlažnú alebo dvojpodlažnú pec, výsledkom bude ušetrené miesto v kuchyni. Príprava pizze zároveň ostane rovnako jednoduchá a intuitívna.

Programovateľnosť, rovnomerný ohrev, šamotové dosky a odvetrávanie sú v prípade týchto modelov samozrejmosťou. Každá pizza preto bude dokonale technologicky pripravená.

Recept na neapolskú pizzu

Nezabudnite však, že na to, aby bola vaša pizza naozaj jedinečná, musíte mať okrem prvotriednych a čerstvých surovín aj recept na kvalitné cesto.

Na prípravu cesta pravej neapolskej pizze si pripravte:

- 500 gramov hrubej múky,

- soľ,

- 10 gramov čerstvého droždia,

- 350 mililitrov vlažnej vody.

Postup je jednoduchý. Droždie najprv nechajte rozpustiť vo vlažnej vode. Do väčšej misky nasypte múku, pridajte soľ a pomaly začnite prilievať vodu s droždím. Hmotu mieste, až kým nevznikne nelepivé cesto.

Ak je priveľmi lepkavé, prisypte ešte trochu múky. Nakoniec vytvarujte jeden bochník, ktorý treba zakryť čistou utierkou a necháte 10 minút oddychovať. Cesto potom rozdeľte na dve rovnaké časti a opäť vytvorte dva malé bochníky. Tie zakryte navlhčenou utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút.

Potom už stačí len vytvarovať pizzu, pridať navrch obľúbené ingrediencie (paradajkový základ by mali tvoriť paradajky z odrody San Marzano) a dať piecť do kvalitnej pece na pizzu.

Ak ste si vybrali vhodnú pec na pizzu z našej ponuky, neváhajte nás kontaktovať.

Nákup kuchynského drezu do reštaurácie: na čo si treba dať pozor?
Približne 80 % času stráveného v kuchyni sa pohybujeme v okolí drezu. V reštaurácii je toto, pre mnohých neobľúbené miesto, veľmi častou zastávkou. Váš personál predsa musí umyť riad, opláchnuť zeleninu, či doplniť vodu do hrnca niekoľkokrát denne. Viete, ako mu prácu zefektívniť a vybrať ten správny drez?