Leto sa blíži: ako vyrobiť lahodnú a osviežujúcu zmrzlinu?
Osviežujúca zmrzlina neodmysliteľne patrí k letu. Milujú ju deti aj dospelí. Chýbať by preto nemala ani v profesionálnej gastro prevádzke. Ako si vyrobiť chutnú zmrzlinu?

Nič nepriláka zákazníkov počas leta spoľahlivejšie ako zmrzlina. Milujú ju deti aj dospelí. Tú najlepšiu získate vďaka kvalitnému výrobníku zmrzliny. Viete, aké sú jeho najväčšie výhody?

Zmrzlina a leto patria k sebe. Či už si ju chcete vyrobiť doma, alebo ňou obohatiť ponuku vašej reštaurácie či kaviarne, budete potrebovať dobrý recept, šikovné ruky a v prípade, že si potrpíte na skutočnú kvalitu, aj výrobník zmrzliny.

Každý výrobník zmrzliny zvyčajne zvládne vyrobiť niekoľko základných druhov zmrzliny. V prvom rade je to klasická zmrzlina, potom sorbet alebo mrazený jogurt. Potom záleží od prevedenia prístroja, či dokáže zmrzlinu aj servírovať. Profesionálnejšie zmrzlinovače do gastro prevádzok majú v sebe zabudovaný aj mechanizmus na prípravu točenej zmrzliny.

Prečo si kúpiť zmrzlinovač?

1. Zjednodušíte si prácu
V podstate do neho len pridáte všetky suroviny a on sa postará o všetku prácu za vás. Program, ktorým je výrobník zmrzliny vybavený, zabezpečí správny postup prípravy zmrzliny a dokonale všetko vymieša.

2. Presne viete, čo vaša zmrzlina obsahuje
Ďalším benefitom je nepochybne kontrola nad kvalitou vstupných surovín, množstvom cukru a chuťou. Jednoducho povedané, na rozdiel od kupovanej zmrzliny, presne viete, čo ste si do nej dali.

3. Dokážete pripraviť aj špeciálne druhy zmrzliny za nižšiu cenu
Nakupovať a predávať zmrzlinu pre ľudí so špeciálnymi diétnymi požiadavkami, nie je veľmi výhodné. Oveľa ekonomickejší je predaj vlastnej zmrzliny. Vstupné náklady budú nižšie a vy môžete svojim zákazníkom garantovať, že je bez akýchkoľvek chemických prísad či laktózy.

Zvážte potrebnú kapacitu a počet príchutí

Pred kúpou špeciálneho zariadenia na výrobu zmrzliny si všímajte najmä kapacitu zásobníka. Od jeho veľkosti záleží, koľko zmrzliny pripravíte. Navyše jednotlivé zariadenia sú zvyčajne vybavené jednou pákou na výdaj a dokážu pripraviť maximálne jednu príchuť.

Ak chcete podávať zákazníkom viacero príchutí, môžete ich premiestniť do špeciálnych nádob v zmrzlinovej vitríne. Podľa potreby si môžete kúpiť menšiu vitrínu na zmrzlinu so štyrmi nádobami, alebo investujte do väčšej, ktorá vychladí až sedemnásť nádob.

Overené recepty na prípravu zmrzliny

Klasická smotanová zmrzlina s čokoládou

Suroviny:

  • 70 g tmavej kvalitnej horkej čokolády,
  • 30 g mliečnej čokolády,
  • 300 ml plnotučného mlieka,
  • 300 ml sladkej smotany na šľahanie,
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu,
  • 1 lyžica holandského kakaa,
  • 3 vaječné žĺtky,
  • 75 g cukru.

Postup:

  1. Mlieko vylejte do hrnca a pridajte nalámanú čokoládu a holandské kakao. Zmes prihrievajte a stále miešajte, aby sa čokoláda a kakao dobre rozpustili. Zmes nechajte vychladiť.
  2. Cukor spolu s vaječnými žĺtkami vymiešajte, a potom ich pridajte do pripraveného a vychladnutého čokoládového mlieka.
  3. Zmes opäť prihrejte na sporáku, ale pozor, nesmie vám zovrieť. Teplota by sa mala pohybovať okolo 75°C. Pridajte vanilkový extrakt. Takto pripravenú zmes nechajte vychladnúť, občas ju premiešajte.
  4. Nakoniec vyšľahajte sladkú smotanu do tuha a premiešajte s pripravenou vychladnutou hmotou. Celú zmes vylejte do zmrzlinovača, ktorý sa už postará o zvyšok.

Ovocný bezlaktózový sorbet z jahôd

Suroviny:

  • 400 g jahôd,
  • 200 ml vody,
  • 50 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti, prípadne cukornatosti ovocia).

Postup:

  1. Cukor spolu so 100 ml vody zohrejte v hrnci, kým sa nerozpustí.
  2. Potom ponorným mixérom vyšľahajte jahody spolu so zvyšnou vodou. Hmota by mala byť čo najjemnejšia, prípadne ju prepasírujte, aby ste odstránili zrnká.
  3. Rozmixované ovocie dôkladne zmiešajte spolu so sladkou vodou a dajte do mrazničky. Počas mrazenia hmotu približne každú hodinu, hodinu a pol premiešajte, aby nevznikli kúsky ľadu.

Uvedené recepty môžete využiť rovnako v domácnosti, ako aj v prevádzke. Ak vás výroba zmrzliny chytí za srdce a plánujete ju predávať vo svojej prevádzke, určite si zadovážte aj kvalitný zmrzlinovač. Vďaka nemu bude zmrzlina lahodná a dôkladne našľahaná.

Praktické aj štýlové: spoznajte výhody kuchynských vozíkov
Kuchynské vozíky zjednodušia a urýchlia transport riadu aj nádob plných jedla. V článku vám prezradíme, ktoré z nich patria do každej kuchyne a prečo.