Ako si vybrať najlepší hrniec na ryžu? Rozhoduje výkon a funkcie
Varenie ryže je pre mnohých amatérskych aj profesionálnych kuchárov nočnou morou. Riešením je hrniec na ryžu resp. ryžovar, vďaka ktorému bude ryža dokonalá.

Ryža. Základná potravina, ktorú konzumuje celý svet. Sami ju často nevieme pripraviť tak, aby bola podľa našich predstáv. Ani tvrdá, ani rozvarená, ani príliš suchá, či veľmi vodnatná. Varenie ryže je pritom hračka. Stačí, ak máte po ruke dobrý hrniec na ryžu, alebo ryžovar. Ako si však vybrať ten najlepší, aby vaša ryža chutila rovnako dobre ako v prémiových reštauráciách?

Uľahčite si varenie ryže

So správne uvarenou ryžou toho môžete zvládnuť oveľa viac ako len pripraviť osolenú prílohu ku pečenému kurčaťu. Doma vyrobené sushi, či kari predsa poteší každého gurmána. Problémom ryže je, že má niekoľko druhov, ktoré sa varia rozdielny čas.

V regáloch potravín narazíte napríklad na dlhozrnnú nelúpanú tmavú ryžu, ktorá sa varí viac ako 30 minút, no tiež na sáčkovú ryžu, ktorej stačí iba 8 minút. Základnou radou, ako ju dobre uvariť, je prečítať si obal s informáciou o tom, aký druh ste kúpili a ako dlho ho treba variť.

Ryžovar v súčasnosti nemal chýbať v žiadnej modernej kuchyni. Ryžu totiž uvarí presne tak, ako má byť. Zároveň zaručí, že bude mať správnu vlhkosť a vôňu. Tiež ju udrží v teple. Ako si však vybrať vhodný ryžovar či hrniec na ryžu? Máme pre vás niekoľko tipov.

Na trhu je niekoľko druhov ryžovarov, ktoré sa líšia najmä veľkosťou a funkciami. Nájdete medzi nimi také, ktoré na jedno varenie dokážu pripraviť iba pol kila ryže, no aj objemnejšie na oveľa viac ryže.

Rozhoduje objem a funkcie

Objem ryžovaru je najdôležitejším faktorom pri výbere nového hrnca na ryžu. Ten sa odvíja od počtu osôb, ktorým potrebujete ryžu pripraviť. Väčšie ryžovary majú tiež väčší výkon, aby dokázali pripraviť veľké množstvo ryže. Skvelým riešením je napríklad tento ryžovar s objemom 10 litrov, ktorý disponuje niekoľkými špeciálnymi funkciami.

Odporúčame vám preto zamerať sa aj na extra funkcie ryžovaru, ktoré vám spríjemnia prípravu ryže. Praktická funkcia „keep warm” ktorá ryžu dlho udrží teplú, či rôzne módy nastavenia tvrdosti potešia každého kuchára. Príslušenstvo ako odmerka či špachtla na miešanie, by malo byť preto samozrejmosťou.

EXTRA TIP: Pri kúpe nového ryžovaru sa obhlianite aj po multifunkčných ryžovaroch, ktoré dokážu okrem ryže dusiť aj zeleninu či mäso.

Ryžovary sú lacné, praktické a ryžu pripravia perfektne podľa vašich predstáv a očakávaní. Ak rozmýšľate nad ich kúpou do profesionálnej kuchyne, neváhajte nás kontaktovať.

Dokonalé palacinky? S palacinkovačom sa priblížite tým od babičky
Palacinky patria medzi najobľúbenejšie jedlá malých aj veľkých. S ich prípravou vám v prevádzke pomôže palacinkovač. Viete, aké sú jeho výhody v porovnaní s panvicou?